În data de 15 decembrie 2016, sala Centrului de Reușită Universitară (CRU) a găzduit Masa Rotundă cu tema «Lingvistica textului / Analiza discursului». Organizată de prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu și lector univ.dr. Ioana-Crina Coroi, manifestarea a reunit un număr mare de profesori, doctoranzi și studenți din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” care participă în mod activ și constant la evenimentele științifice și culturale pe care le propun atât membrii CADISS, cât și colaboratorii CRU.
Ancorată în tematica principală a cercetărilor CADISS din anul 2016, Masa rotundă a constituit un bun prilej de a celebra apariția cărții intitulate Discursul puterii în spaţiul public românesc pe care domnul lector univ.dr. Petru I. Marian a publicat-o recent la Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca. Domnul conf.univ.dr. I.C. Corjan a prezentat lucrarea într-un mod elogios, invitând auditoriul la o lectură atentă a cărții, întrucât aceasta „oferă piste de cercetare foarte valoroase”.
Nr.22/2016 al revistei ANADISS, apărut la Editura Universității din Suceava, sub coordonarea prof.univ.dr. Johannes Kabatek, lector univ.dr. Dorel Fînaru cărora li s-a alăturat drd. Cristina Bleorțu de la Universitatea din Oviedo (Spania) și din Zürich (Elveţia), a fost prezentat cu mult profesionalism și în detaliu de către tânăra cercetătoare, atât prin ilustrarea teoretică a tematicii publicației, cât și prin sublinierea aspectelor importante relevate de cele 18 articole publicate de cercetători din spațiul academic (inter)național în paginile revistei.
Doamna lector univ.dr. Mariana Șovea a ilustrat apoi, prin oferirea de imagini și informații punctuale, toate tipurile de activități desfășurate sub egida CRU în anul 2016 – lansări de carte, întâlniri cu studenții români și străini, conferințe cu diverse teme etc. Masa Rotundă « Lingvistica textului / Analiza discursului » s-a încheiat cu un moment extrem de emoționant pe care doamna prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu l-a dedicat omagierii doamnei prof.univ.dr. Anne-Marie Houdebine, plecată de curând la cele veșnice. Domnia sa a vorbit cu multă dăruire sufletească despre moștenirea imensă pe care lingvista franceză a lăsat-o în toate domeniile științelor umane și sociale, punând accent pe ideile novatoare și pe cercetările remarcabile care continuă să constituie adevărate modele de investigație a problematicii Imaginarului lingvistic.
În semn de înalt respect și adâncă prețuire a Profesoarei Houdebine, membrii CADISS au lansat Apelul la publicare în următoarele două numere ale revistei Anadiss (2017), cu o temă de cercetare puternic ancorată în prezența vie a două concepte definitorii pentru științele limbajului : „Imaginaire(s) et discours”.
Remember Ferdinand de Saussure
Rare sunt cuvintele-cheie din lingvistica actuală care, asemenea mai multor direcții de cercetare, să nu-și aibă sursa în Cursul de lingvistică generală al Ferdinand de Saussure. Sincronie, diacronie, idiosincronic, limbă, limbaj, vorbire, semn, semnificat, semnificant, unitate lingvistică, sintagmă, sintagmatic, fonem, fonologie, substanță lingvistică, formă lingvistică, economie lingvistică, valoare lingvistică, cod, model, semiologie, sem, opoziție, opozitiv, relativ, lanț, structură, sistem…. și înșirurirea poate continua.
Tendința istorică a lingvisticii (COȘERIU, WARTBURG, PAGLIARO, DEVOTO, TERRACINI), tendința / orientarea sociologică (MEILLET, VENDRYES, SOMMERFELT, COMEN), glosemantica, Școala pragheză (JAKOBSON, GODEL) și fonologia structuralistă, funcționalismul (Henri FREY, André MARTINET), gramatica generativ-transformațională (HARRIS, CHOMSKY, HJLEMSLEV), structuralismul și teoriile enunțării (GUILLAUME, BENVENISTE), psihologia limbajului (OSGOOD, BRESSON), lingvistica aplicată (HALLIDAY), sociologia (Marcel MAUSS) și antropologia (Claude LÉVI-STRAUSS), filozofia (BÜHLER, CROCE), lingvistica matematică (MANDELBROT, HERDAN) … și lista curentelor teoretice de inspirație saussuriană poate continua până la imaginarul lingvistic, puternic reprezentat în Școala suceveană.
Această moștenire uriașă care înseamnă, de fapt, influența lui Saussure, prin Cursul de lingvistică generală (1916), asupra savanților din varii domenii, ilustrează, în primul rând, forța de a impune un comportament științific în lingvistică, în interiorul căruia „fiecare teză este o ipoteză și fiecare ipoteză este o teză” (cf. Darwin).
Și numai pentru aceste minunate fapte, nu îl putem evita pe Saussure. El a dat, la 21 de ani, cea mai frumoasă carte de lingvistică istorică ce a fost scrisă vreodată, Mémoire sur les voyelles primitives dans les langues indo-européennes, dar și „Biblia lingviștilor”, CLG, grație continuatorilor săi, Bally și Sechelaye.
„100 de ani de Saussure” înseamnă acum recunoașterea nevoii de a-l continua pe cel care, la vârsta de 23 de ani, după un semestru de studii la Sorbona, inaugurează gramatica comparată ca o nouă disciplină în universitățile franceze.
„Conștiința individualității absolute a actului vorbirii, „actele de vorbire și substanța lor psihologică sau fonetică”, „limba, formată din substanță și formă”, „raporturile dintre limbă și vorbire”, „definiția semnului”, „unitățile minimale / monem, lexem, sintagmă”, „clasificarea sistemelor semiologice”, „arbitralitatea semnului”, „caracterul sistemic al limbii”, iată tot atâtea idei saussuriene care demonstrează că învățătura lui Saussure, „școala” lui Saussure deschide noi și noi perspective. Gândirea lui Saussure rămâne în centrul a numeroase axe teoretice din antropologie, științele istorice, semiotică, lingvistică.
Comunicat de presă
Ziua Internațională a Francofoniei celebrată la Biroul Francez
Pentru al 5-lea an consecutiv, Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită la Biroul Francez, în prezența unor invitați de seamă. Anul acesta toți francofonii și francofilii suceveni sunt invitați miercuri, 23 martie, ora 17, la Biroul Francez din Casa Prieteniei pentru a-l cunoaște și asculta pe Henri Boyer, profesor la Universitatea Paul Valéry Montpellier III din Franța.
Acesta vine la Suceava, special pentru a celebra împreună Ziua Internațională a Francofoniei, la invitația doamnei prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, Președinta Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, iar titlul pe care ni-l propune pentru Conferința sa de la Biroul Francez este Français, France, Francophonie: une trilogie à revisiter. Conferința va fi urmată de un program artistic coordonat de doamna prof. Tamara Sabin și oferit de elevi suceveni ai Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Școlii Gimnaziale „Miron Costin”, Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” și Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, ca urmare a parteneriatului pe care Biroul Francez îl are cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în organizarea evenimentului.Programul domnului profesor Henri Boyer la Suceava include și o serie de conferințe pe care le va susține la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava:
– luni, 21 martie, ora 11:00, în sala A302, Conferința Du “culturème” à l’ “identitème”
– marți, 22 martie, ora 11:00, în sala A302, Conferința Représentations partagées: stéréotypage, stéréotypes
– marți, 22 martie, ora 14:00, în sala A302, Visioconférence: La communication politico-médiatique et ses évolutions en France. Les “petites phrases”.
Totodată, menționăm că domnul profesor Henri Boyer va participa miercuri, 23 martie, începând cu ora 11, la inaugurarea Centrului de Reușită Universitară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, urmând ca joi acesta să viziteze Comuna-muzeu Ciocănești, desemnată Satul Cultural al României în 2014 și 2016, în cadrul unui program desfășurat de Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (ACFSR), sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la București.
Linkuri din presă:
http://suceavalive.ro/ziua-internationala-francofoniei-celebrata-la-biroul-francez/
http://www.bursa.ro/?s=cultura&articol=293264
https://sandamariaardeleanu.wordpress.com/