- 8 iunie: Masa rotundă «Limbi, limbaje, discursuri. Aspecte discursive în spațiul on-line»
- 21-22 Noiembrie: Conferințe Prof. Mamadou Dramé
În data de 8 iunie 2017, Centrul de Reușită Universitară (CRU)a găzduit masa rotundă cu tema „Limbi, limbaje, discursuri. Aspecte discursive în spațiul on-line”. Organizat de prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu și lector univ.dr. Ioana-Crina Prodan, evenimentul a reunit profesori, doctoranzi și postdoctoranzi, atât de la Universitatea „Ștefan cel Mare”, cât și bursieri internaționali „Eugen Ionesco”.
În strânsă legătură cu tema principală a cercetării CADISS propusă pentru anul 2017, Masa rotundă a constituit un prilej deosebit de a participa la susținerea a două conferințe extrem de interesante, ale căror teme au răspuns pe deplin provocării lansate de titlul evenimentului. Un prim moment a fost atins de doamna doctor Mariana Boca, prin prezentarea unei conferințe interdisciplinare prin care a reușit să demonstreze influența puternică pe care științele limbajului o exercită asupra criticii și literaturii, transformând adesea literatura în veritabile fapte de limbaj, literatura devenind astfel o practică a limbajului.
În același timp, ca purtătoare de adevăr și cunoaștere, literatura a fost analizată sub două aspecte definitorii, respectiv ficțiunea și non-ficțiunea, două axe de investigare textuală extrem de actuale și productive pentru interpretarea corectă a sensului scrisului unui autor în căutarea adevărului.
Următoarea parte a evenimentului a fost dedicată unui tip de discurs foarte prezent în realitatea comunicațională actuală, discursul mediatic, ale cărui valențe on-line au fost relevate pertinent de prelegerea susținută de domnul I.C.Corjan. Din punct de vedere al naturii și al suportului, spațiul on-line este un element definitoriu pentru ca acest tip de discurs să fie considerat un tip de comunicare on-line sau, pentru a folosi o altă expresie, „discurs lansat pe un suport on-line”. Ancorată ferm în seria de cercetări realizate de membrii CADISS, conferința a deschis noi căi de investigare discursivă într-un spațiu comunicațional extrem de generos, dinamic și premiant. Moderatoarea evenimentului, Prof. Sanda-Maria Ardeleanu, a anunțat și prezentat în detaliu, la finalul evenimentului, publicarea unui nou număr al revistei ANADISS, primul număr din Hors-série, dedicat în întregime academicianului Johannes Kabatek, Doctor Honoris Causa al Universității Suceava, volum omagial coordonat de Sanda-Maria Ardeleanu, Ioana-Crina Prodan și Cristina Bleorțu.
Fost bursier al Guvernului României în cadrul programului „Eugène Ionesco” și prezent ca bursier postdoctoral la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava în 2010, profesorul Mamadou DRAMÉ de la Universitatea Cheickh Anta Diop din Dakar, Senegal, a revenit la Suceava într-o misiune didactică și științifică în perioada 19-23 noiembrie 2017.
Marți, 21 noiembrie, ora 16.00, la Centrul de Reușită Universitară, in collaboration with Centrul de Cercetare Analiza Discursului, “Stefan cel Mare” University of Suceava, Professor Mamadou DRAMÉ gave a lecture “Vivre sa jeunesse à travers les langues en Afrique”.
Miercuri, 22 noiembrie, la ora 18.00, Oficiul Francez a găzduit o conferință dedicată publicului francofon și francofil din Suceava, intitulată „Les langues en Afrique: enjeux politiques, culturels, idéologiques et identitaires”, susținută de același profesor, în cadrul „După-amiezelor francofoniei”.
Rezumate
Vive sa jeunesse à travers les langues en Afrique
De la o vârstă fragedă, tinerii africani sunt imersați în multilingvism, care le afectează toate aspectele vieții. Ei sunt împărțiți între limbile străine (franceza și engleza), care sunt limbile de școlarizare în țările foste colonizate de Franța și Anglia, și limbile locale, care sunt primele lor limbi și care sunt vorbite în familie și utilizate în interacțiunile cotidiene. Apoi există lingua franca, ca în Senegal, Gambia și Mali, care servește drept legătură între comunități cu origini lingvistice diferite. În funcție de religie, este introdusă araba, limba islamului.
În acest labirint care caracterizează traiectoriile lor lingvistice și identitare, tinerii își găsesc propria cale de a-și sculpta propria identitate la intersecția tuturor acestor limbi și a tuturor acestor influențe, de a-și forja propria limbă la intersecția tuturor acestor influențe, care poate fi numită limba tinerilor. Vom încerca să citim aceste aspecte în lumina muzicii rap, care este muzica de expresie a tinerilor.
Les langues en Afrique : Enjeux politiques, culturels, idéologiques et identitaires
Limbile sunt cu siguranță mijloace de comunicare, dar sunt și vectori de cunoaștere, recunoaștere și autorecunoaștere, în special în Africa, unde există peste 2 000 de limbi locale, pe lângă limbile moștenite de la colonizarea europeană și arabă. Toate țările sunt membre ale francofoniei, ale Commonwealth-ului sau ale Uniunii Maghrebului Arab, ceea ce face din problema lingvistică o chestiune de poziționare politică și ideologică. La aceasta se adaugă aspectele identitare care fac ca limbile locale să pară limbi de expansiune, în pericol de a ucide alte limbi și alte culturi despre care se spune că sunt în pericol. În această lucrare, vom analiza diferitele aspecte politice, culturale, ideologice și identitare ale problemei lingvistice în Africa.
Apariții în presă:
https://www.monitorulsv.ro/Local/2017-12-07/Un-senegalez-la-Suceava